Köpa nytt hus

husÄr man i fart med att köpa ett hus så är det mycket att tänka på. Man skall först hitta ett hus som passar familjens önskemål, men det är också en hel del saker som innefattar bolån och andra kostnader som tillkommer som man inte alltid tänkt på. För att köpa hus handlar inte bara om att ta ett huslån och börja betala. Nedan så kommer det några punkter som är bra att beräkna i sin budget när man skall köpa hus. För glömmer man till exempel att besiktiga ett hus så kan det bli en mycket dyr historia i slutändan om huset har skador.

Till att börja med så behöver man skaffa en lagfart. Lagfarten är beviset på att man äger huset och att man står som ägare. Ett lagfartsbevis kostar normalt sett 1,5 procent av husets försäljningspris. Man ansöker om lagfart hos inskrivningsverket som är en del av lantmäteriet. Har man säkerhet på sitt lån som exempelvis sin bil, eller bostad så behöver man skaffa ett pantbrev som man sedan ger till banken. Pantbrevet kostar 2 procent av den summa som det är säkerhet för. Uppläggningsavgiften för ett nytt bolån är något som också kan kosta en hel del pengar. Men i många fall så kan man förhandla med banken kring det och få ett förmånligt pris.

Något som kan vara väldigt bra att göra och vilket kan leda till att man besparar sig onödiga omkostnader i framtiden är att anlita en professionell besiktningsman. För ska man köpa en bostad så är det viktigt att det inte finns några dolda skador som man själv inte ser om man inte är insatt. För köper man ett hus och sedan upptäcker mögelskador så är det både skadligt att bo där samt dyrt att sanera det. Men har man en besiktningsman så kan man få information om detta i förväg och antingen beräkna eventuella reparationer eller helt enkelt gå vidare för att hitta en annan bostad. Man kan jämföra olika besiktningstjänster för att få en bra prisbild över hur mycket det kostar.

En annan sak som kan vara lätt att glömma är att man också bör göra sig av med sin nuvarande bostad i god tid när man har hittat ett hus. Oftast så har man en uppsägelsetid, och då behöver man eventuellt stå och betala dubbla boendekostnader under en viss period. Men har man tagit med denna beräkning i sin budget av husköp i förväg så behöver det inte komma som en överraskning. Det handlar helt enkelt om att vara ute i god tid med pappersarbete och ha en buffert för diverse omkostnader, och det är alltid bättre att sätta en högre buffert för säkerhets skull. De pengarna man får över kan man då lägga på andra saker som till exempel inredning till det nya huset. Detta är några punkter som är bra att lägga på minnet innan man kommer igång med att köpa hus. För så länge man är medveten om diverse kostnader så är man väl förberedd.