Olika typer av banklån

LånI detta inlägg tänkte jag lista och gå igenom olika typer av banklån. Det finns inte en enda form av lån utan de skiljer sig ganska mycket åt. Det är därför viktigt att ha koll på vilket lån som passar just dig och den affär du är på väg att genomföra. Att välja fel sorts lån kan bli onödigt dyrt och visa sig vara helt bortkastade pengar när det framgå att ett annat lån hade passat betydligt bättre.

SMS-lån och snabblån

SMS-lån eller snabblån som de också kallas är små krediter med förhållandevis kort löptid. Dessa lån är förknippade med höga räntor och avgifter vilket gör att den effektiva årsräntan blir väldigt hög. Den effektiva räntan på SMS-lån kan bli över 1000%. Men kostnaden blir ändå inte alltför stor eftersom lånet betalas av i en amortering inom någon månad eller två. Däremot blir en avgift på ungefär 300 kr för ett lån på 3000 kr ganska stor i förhållande till lånebeloppet.

Blancolån

Ett blancolån är ett lån där du som låntagare inte lämnar någon säkerhet för de lånade pengarna. Detta gör att banken kompenserar sitt risktagande med högre räntor och avgifter. Även avbetalningstider och amorteringstakt kan påverkas av avsaknaden av säkerhet. SMS-lån är en form av blancolån, men det finns även större blancolån med längre löptid. Om man köper bostad är det vanligt att låna till kontantinsatsen genom att ta ett blancolån.

Hypotekslån

Hypotekslån är lån där du som låntagare går in med en säkerhet till banken. Om du lånar till bostad kan du alltså lägga in bostaden som säkerhet för lånet. Det gör att bankens risktagande minskar och de kan erbjuda dig en lägre ränta och bättre lånvillkor. Om du inte sköter dina räntebetalningar med mera kan banken tvångssälja din bostad för att lösa lånet. Om du däremot har en ordnad ekonomi är det den billigaste typen av lån man kan ta.