Tips för att hitta nytt jobb

I dagens prestationssamhälle kan det kännas svårt att söka och hitta lediga jobb. Men det gäller att vara kreativ och tro på sig själv. Vi människor har en tendens att nedgradera våra prestationer och bagatellisera våra egentliga meriter. Vi måste våga framhäva oss själva på ett attraktivt sätt för att vara konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden idag.

Att byta spår är uppfriskande

Vill du byta spår i livet och satsa på en helt ny karriär, då är tiden nu. Aldrig tidigare har vi levt i en sådan expressiv tid där självförverkligande verkligen är centralt och något som många människor världen över ägnar sig åt. Om du vill undersöka dina karriärmöjligheter så är ett gott råd på vägen att analysera samhällsutvecklingen, marknadsbehoven och givetvis sökvägarna. Men det viktigaste att ha med sig på sitt nya äventyr är framförallt tron på sig själv och modet att förverkliga sin dröm.

Stirra dig inte blind på platsannonser

Alla lediga jobb finns inte på platsbanken som är den portal som dem flesta av oss använder när vi söker jobb. Stirrar man sig blind på platsbanken blir man ganska snabbt deprimerad om det jobb man drömmer om aldrig dyker upp. Men det finns fler sökvägar och andra annonsportaler som är viktiga att hålla koll på, sedan sker en hel del rekrytering via kontakter. Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG listar lediga jobb i en egen typ av platsbank. TNG och liknande företag kan vara en bra källa för att hitta jobb som inte ens finns listade hos Arbetsförmedlingen.

Vill du jobba på ett specifikt företag så kan det vara lönsamt att skaffa sig kontakter där. Du kan exempelvis kontakta den personen som har hand om rekrytering på det företaget som du är intresserad av att jobba på och lämna in ett personligt brev och CV. Därefter kan du höra av dig med jämna mellanrum för att påminna dem om ditt genuina intresse av att jobba där, för att öka chanserna att du i ett tidigt skede får reda på om det kommer att komma en ledig tjänst.