Valutaväxling – håll koll på växlingskursen

Euro-sedlarOm du handlar med valutor är det extremt viktigt att ha koll på växlingskursen samt att betala så lite avgift som möjligt. Det är dock inte bara valutahandlare som behöver ha bra koll på valutakurserna, även du som privatperson har nytta av det. Den vanligaste orsaken att privatpersoner behöver hålla koll på växlingskurser är att de åker utomlands på semester. Vissa väljer till och med resmål beroende på hur stark sen svenska kronan är i förhållande till resmålets valuta. Det påverkar nämligen storleken på kostnaderna för alla inköp som görs under semestern. Med en stark svensk krona blir allt man köper på semestern billigare än om kronan hade varit svag.

En annan viktig sak att tänka på är var du växlar dina pengar. Att gå till ett växlingskontor i Sverige behöver inte vara det billigaste alternativet eftersom de tjänar pengar på att försämra växlingskursen med några procent för dig som kund. Istället kan det vara bättre att ta ut pengar i bankomat i utlandet. Detta gäller framförallt om du reser till ett annat EU-land eftersom det finns regler för hu stora avgifter bankerna får ta ut. Ska du resa inom EU är det generella rådet att ta ut pengar i bankomat på resmålet. Då växlas pengarna direkt i transaktionen från din bank.

Om du vill hålla koll på växlingskursen inför sommarens semester kan du gå in på denna valutaomvandlare på nätet. Där får du dagsaktuella valutakurser för de flesta av världens valutor.