Spara på resan

Vi reser mer och mer, både i vardagen och på fritiden. Arbetspendling blir allt vanligare och vi pendlar allt längre sträckor. En fråga värd att ställa är ”vad kostar pendlingen egentligen?”, inte bara i pengar utan även i tid. Om man funderar på att byta jobb och jobbytet innebär att man ska pendla en dryg timme åt varje håll fem dagar i veckan blir det för de flesta 10 overksamma timmar i veckan, ibland mer då kommunikationerna inte alltid håller tidtabell, verklig eller egen.

Det kostar en hel del pengar att pendla. Man bör göra en noggrann kalkyl över vad löneökningen på det nya jobbet ger minus pendlingskostnader. Även om man räknar in skatteavdrag är det med skattade pengar man köper månadskortet eller tankar bilen. Bilen behöver dessutom bytas oftare om den rullar 20 mil om dagen till och från arbetet. Efter att ha gjort den kalkylen kanske det inte lönar sig att byta jobb. Kanske man dessutom kan göra något vettigare än att sitta bakom ratten tio timmar i veckan.

Om man inte tycker om att lägga så lång tid på att köra långa sträckor själv kan man se efter andra alternativ, som bland annat tåg.

Tågresor har ibland en märklig prisbild. Den mest lönsamma sträckan för SJ är idag Stockholm – Göteborg och det syns även i prislistan. Med snabbtågen konkurrerar man med flyget, restiden blir densamma för de båda transportsätten om man ska från stadskärna till stadskärna. Det märkliga med biljettpriset är att vid vissa avgångar är det billigare att köpa biljett Uppsala – Göteborg även om den sträckan är längre. Det här kan gälla även andra sträckor på med tåg. Undersök därför priserna olika tider på dygnet och olika veckodagar. Undvik framför allt att resa under storhelgernas stora resdagar om det går att låta bli. Det går att spara pengar genom att leta runt lite.